Dat schrijft De Nederlandsche Bank (DNB) in zijn dinsdag gepubliceerde Overzicht Financiële Stabiliteit. De reserves van banken zijn de laatste tijd toegenomen in de aanloop naar strengere Europese regels die in 2018 van kracht worden. ,,Maar je moet buffers altijd bekijken ten opzichte van de risico’s”, zei DNB-president Klaas Knot in een toelichting. ,,En er zijn forse risico’s die het bankwezen kunnen raken.”

Winstinhouding is volgens DNB nu de beste manier om buffers te versterken. ,,We moeten niet doen alsof dividend een vies woord is”, zei Knot. ,,Banken hebben immers ook behoefte aan een sterke beleggersbasis.” Maar voor de economie is het volgens hem belangrijker dat het midden- en kleinbedrijf, goed voor 80 procent van de werkgelegenheid, toegang houdt tot krediet.

Effectieve bankenunie

De Europese schuldencrisis blijft volgens DNB de grootste bedreiging voor de financiële stabiliteit in ons land. Problemen bij banken en overheden blijven elkaar versterken. Om die spiraal te doorbreken, is een effectieve bankenunie nodig, aldus de toezichthouder. Gezamenlijk Europees bankentoezicht moet uiteindelijk voor alle Europese banken gaan gelden, vindt DNB.

Verder moet het permanente noodfonds ESM volgens DNB op korte termijn de mogelijkheid krijgen om noodlijdende banken direct te steunen, maar pas als gebleken is dat de private sector en de nationale overheid dat niet kunnen. Voorwaarde is dat een bank levensvatbaar is. ,,Het is geen geld dat je in een bodemloze put stort”, zei Knot. Banken die hulp krijgen, moeten zich gelijk onderwerpen aan Europees bankentoezicht.

DNB signaleert ook risico's als gevolg van de malaise op de commerciële vastgoedmarkt, die kampt met leegstand en prijsdalingen. De toezichthouder gaat banken vragen het vastgoed dat als onderpand dient voor kredieten, vaker te taxeren. Dat moet leiden tot een actueler beeld van de werkelijke waarde, en stelt banken in staat indien nodig voorzieningen te nemen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl